Politika

Ђелић: Србија без виза од 1. јануара 2010.

БЕОГРАД - Европска комисија ће у уторак, 14. јула, предложити да Србији буду укинуте визе, а грађани Србије ће од 1. јануара 2010. године моћи без виза да путују у земље ЕУ, изјавио је потпредсједник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић.


"После овонедељне једногласне подршке Европе, постоји само један услов, а то је да докажемо да се, до тренутка доношења коначне одлуке на јесен, нисмо опустили, него да смо наставили да радимо. Провераваће се и опремљеност наше граничне полиције, примена Закона о странцима, капацитети на административној линији са Косовом и Метохијом, те стратегија управљања миграцијама", рекао је Ђелић.

Он је навео да се тренутно усаглашавају услови за издавање пасоша за лица која имају пребивалиште на Косову и Метохији, тако да се, како је навео, прихвати реалност и међународно право.

"По Резолуцији 1244, више од десет година наш МУП није присутан на овој територији. Зато процедура мора да буде специфична и изузетно строга. У току су консултације које ће бити завршене до тренутка доношења одлуке", рекао је Ђелић.

Он је оцијенио да је једини сигуран начин да се Србији одмрзне Прелазни трговински споразум са ЕУ то да се пронађу и изруче два преостала хашка оптуженика, Ратко Младић и Горан Хаџић.

"Лично сам уверен да ће, када се испуни хашки услов, Холандија бити веома жесток поборник што бржег прикључења Србије ЕУ. Европски процеси су мукотрпни, вишеслојни, ту је много играча и треба доћи до консензуса", сматра потпредсједник Владе Србије.

Говорећи о подношењу кандидатуре за чланство Србије у ЕУ, Ђелић је рекао да ће то бити учињено веома брзо по почетку примјене Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog