Društvo

Пробој коридора се десио на Видовдан!

ДУГА ЊИВА - На Дугој Њиви код Модриче данас је у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, обиљежена 17. годишњица од пробоја коридора кроз Посавину, познатог као "коридор живота".


Обзиром да је главни циљ операције Коридор 92 обављен 26. односно 28. јуна, што је, обзиром на симболичку важност Видовдана у српској традицији свему дало додатну тежину, Фронтал.РС се нерадо одважује да објави ову вијест.

Како уз крајње недостојан споменик, на сасвим произвољном мјесту битном због сеоске славе и манастира, ни овај пут није било највиших дужносника РС; који очигледно сматрају првенства у рафтингу или отварање супермаркета далеко битнијим у својој агенди, Фронтал.РС ипак објављује вијест о овом догађају.

То су заслужили сви војници и други часни борци за слободну Републику Српску, без обзира што политичари то не мисле.

Ипак, међу присутнима је био министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић, који је нагласио да је пробој коридора кроз Посавину био најсвијетлији и најхуманији ратни подвиг српског народа, Војске Републике Српске, часних генерала и цивилне власти РС.

"Ослобођење овог `пута живота`, које је српском народу западног дијела РС и Републике Српске Крајине, омогућило њихово повезивање са остатком Српске и матицом Србијом, ући ће у историју као један од највећих догађаја одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године", истакао је Ристовић на пријему за преживјеле учеснике пробоја коридора, представнике власти РС, представнике Срба у институцијама БиХ, невладиних организација и домаћине обиљежавање годишњице општине Модрича и Добој.

Министар Ристовић је поручио да ће Влада РС и ресорно министарствио наставити да подржава обиљежавање овог и бројних других значајних догађаја у којима је стварана РС.

На пријему под војничким шатором на Дугој Њиви о акцији ВРС "Коридор" говорили су и пуковник у пензији Мико Шкорић и генерали у пензији Манојло Миловановић и Новица Симић.

Они су посебно истакли, како су рекли, бриљантно осмишљену и према војним правилима изведену акцију, као и изузетан морал војске, народа и ратних команданта.

"У акцију `Коридор` смо кренули с циљем да је завршимо на Видовдан, један од највећих и најзначајних датума српског народа", рекао је генерал Миловановић.

Генерал Симић је рекао новинарима да је операција "Коридор" проведена уз пуно поштивање Женевских конвенција због чега пред Хашким и домаћим судовима до сада није, а нема ни разлога, покренут ни један судски процес.

"Смрт 12 беба у Бањалуци и милион и по опкољених Срба у западном дијелу РС и РСК давали су додатни морал борцима што је резултирало окончању акције у поланираном року, до 28. јуна 1992. године", рекао је Симић, један од команданата ове операције, и нагласио посебан заначај и улогу сада већ покојног генерала Момира Талића.

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански василије служио је Свету архијерејску литургију у манастирској цркви Светог великомученика цара Лазара и помен за више од 200 погинулих српских бораца у акцији за "коридор живота".

Након помена, делегације Владе и Народне скупштине РС, изасланик предсједника РС Душан Ћетковић, представници Срба у парламенту БиХ, борачких организација, општина Модрича и Добој и бројни грађани прислужили су свијеће и положили цвијеће на Спомен-обиљежје погинулим борцима на пробоју коридора.

Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова утврдио је 2007. године обиљежавање 18 значајних историјских датума међу којима је и "Видовдан - Пробој коридора", као један од најзначајнијих у историји српског народа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog