Republika Srpska

Беч: Делегација БиХ са представницима ММФ

САРАЈЕВО - Делегација БиХ представиће данас у Бечу представницима Међународног монетарног фонда и Свјетске банке резултате које су власти БиХ постигле у оквиру испуњавања услова за закључење стенд-бај аранжмана са ММФ.


Исход ових разговора, односно да ли је БиХ испунила услове ММФ, требало би да буде познат током данашњег дана.

Из Министарства финансија РС је потврђено да ће састанку присуствовати министар Александар Џомбић, а да ће у делегацији БиХ бити још федерални министар финансија Вјекослав Беванда, представници Централне банке БиХ, ентитетских агенција за банкарство, те представници матичних банака чије "кћерке" банке дјелују у БиХ.

Осим њих, састанку ће присуствовати представници ММФ, Европске централне банке, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке и Европске комисије.

Влада РС утврдила је прошле недјеље Приједлог ребаланса буџета РС за 2009. годину, којим је уштеђено 70 милиона КМ, чиме су испуњене обавезе према ММФ за добијање прве транше кредита из стенд-бај аранжмана.

Федерална Влада усвојила је у петак Приједлог измјена и допуна буџета ФБиХ за ову годину, који је неопходан за добијање кредита ММФ. Ребаланс буџета ФБиХ је на приходовној и на расходовној страни већи за 226.881.385 КМ у односу на утврђени буџет за 2009. годину, али је смањена потрошња буџетских корисника, што је био један од захтјева ММФ.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда оцијенио је раније да би непотписивање уговора са ММФ значило финансијски слом за ФБиХ, која би до краја октобра остала без средстава у буџету

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog