Svijet

Лавров нуди споразум о заједничкој безбједности

БЕЧ - Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изнио је данас у Бечу приједлог његове земље за покретање разговора о међународно правно обавезујућем споразуму о заједничкој безбједности.


Лавров је на отварању годишње прегледне конференције ОЕБС о безбједности, рекао да би тај споразум, према приједлогу његове земље, садржавао четири дијела.

Први дио би се, како је рекао, односио на основне принципе односа међу државама, односно примјени и поштовању питања као што су тероторијални интегритет и суверенитет држава.

Лавров је истакао да државе и међународне организације морају поштовати раније преузете међународне обавезе.

Шеф руске дипломатије је рекао, да се други дио документа односи на прилагођавање мјера разоружања новим реалностима.

"Потребно је да се израде правила за мирољубво рјешавање криза, за шта је потребно да се израде јасни механизм; и који би били у сагласности са Повељом УН", рекао је Лавров, указујући да би то било садржано у трећем дијелу тог документа.

"Двије стране у конфликту морају да се договоре о рјешењу. На тај начин би била отклоњена опасност да се примјењују двоструки стандарди. Нико више не би имао ни повода за кориштења свог права на самоодбрану", поручио је руски дипломата.

Лавров је рекао да би се четврти дио документа бавио мјерама дјеловања против свих облика пријетњи безбједности, као што су тероризам или организовани криминал.

"Не предлажемо ништа друго него да разговарамо о заједничким проблемима", рекао је Лавров, указујући да је приједлог фундаментални концепт заједничке безбједности заснован на сарадњи.

Шеф руске дипломатије је рекао да након окончања Хладног рата међународна заједница није успјела да успостави солидан систем заједничке безбједности који би објединио исток и запад.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog