Društvo

Бања Лука- Добој: Завршена експропријација земљишта

БАЊА ЛУКА - Републичка геодетска управа за имовинскоправне послове Републике Српске завршила је комплетан посао експропријације за дионицу аутопута од Бањe Луке до Добоја, прије рока који истиче 30. јуна, рекао је директор Управе Тихомир Глигорић.


"Добром организацијом посла и кроз 21 комисију на терену у четири општине, кроз које пролази пут, успјели смо да у року ријешимо око 1 700 захтјева", рекао је Глигорић и додао да је било скептика да ће посао бити завршен у року, али да су увијек имали подршку предсједника Владе Милорада Додика.

Он је напоменуо да није било лако, али да су обезбијеђени услови за рад више комисија, да је измијењен Закон о експропријацији, који је омогућио да имовински односи буду брже рјешавани у управном поступку.

Глигорић је истакао да су људи били добро информисани и да је добра сарадња четири општине дала резултат да готово да нема жалби, али је додао да се свако ко није задовољан накнадом може жалити, као и да та жалба не може спријечити увођење инвеститора у посјед.

Према његовим ријечима, средства су обезбијеђена и нико неће чекати на исплату, која се врши у року од седам до 10 дана.

Одговарајући на питање који је значај завршеног посла, Глигорић је рекао да су Управа и Правобранилаштво РС на основу закључака Владе РС задужени да ријеше имовинскоправне послове на путној инфраструктури РС, те да су, да ово питање није било ријешено, могли доћи у позицију да плаћају "међународне пенале и угрозео буџет РС".

"Ово искуство ће добро доћи у рјешавању сљедећих фаза аутопутне структуре кроз РС, гдје је управа надлежна за рјешавање имовинскоправних послова. Што се тиче коридора Пет це, који пролази кроз РС, већ се урадило доста посла у погледу геодетских снимања и одређивања геодетских мрежа, до дигитализације и цијепања парцела да би ова управа могла ући у рјешавање имовинско-правних односа", истакао је Глигорић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog