Društvo

Пасоши за косовске Шиптаре, успоравају визну либерализацију

НОВИ САД - Издавање биометријских пасоша Албанцима на Косову и Метохији неће зауставити процес визне либерализације Србије са државама ЕУ, али га може у великој мјери успорити.


"Нико из ЕУ неће улазити у јавну полемику са властима у Београду, које дају изјаве о издавању пасоша Албанцима са Косова, али би могле да буду пронађене техничке мањкавости у процесу, што би српским грађанима само успорило скоро путавање у Европу без виза", рекао је извор близак Европкој комисији.

Он је скренуо пажњу да би долазак Србије на "бијели шенген" могле успорити изјаве српских званичника, који тврде да граница са Косовом неће бити надгледана као државна и да на њој неће бити пограничне полиције.

"Те изјаве неће зауставити процес, али ће га свакако успорити, јер ће дати материјал државама, које су и даље резервисане према визној либерализацији са Србијом. Ми се трудимо да процес буде у потпуности технички, а колеге из Београда таквим изјавама чине да процес визне либерализације постане политичко питање од чега штете могу да имају само грађани Србије", рекао извор близак Европској комисији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog