Društvo

Протестна нота Загреба због кршења ЦЕФТЕ

САРАЈЕВО, 24. ЈУНА (СРНА) - Министарство спољних послова и европских интеграција Хрватске упутило је протестну ноту Амбасади БиХ у Загребу поводом доношења Закона о заштити домаће производње у Парламентарној скупштини БиХ.


''Министарство спољних послова и европских интеграција Хрватске оштро протестује поводом доношења Закона о заштити домаће производње у Парламентарној скупштини БиХ, који је директно усмјерен против слободне трговине са Хрватском, која се одвија у складу од обје земље потписаног Средњоевропског споразума о слободној трговини - ЦЕФТА'', наводи се у ноти.

Министарство подсјећа на ноту Амбасаде Хрватске од 25. фебруара, као и на писмо потпредсједника Владе Хрватске и министра привреде рада и предузетништва Дамира Поланчеца од 28. априла, те писмо министра спољних послова и европских интеграција Гордана Јандроковића од 5. маја у којима је аргументовано указано на штетност доношења протекционистичког и дискриминационог закона којим БиХ крши одредбе преузете приступањем ЦЕФТИ.

Како се наводи, Хрватску посебно брине чињеница да БиХ није узимала у обзир релевантне аргументе и чињенице које говоре о неоправданости увођења заштитиних мјера, те није поштовала ЦЕФТА-ом прописану процедуру о потреби претходних консултација са земљом на коју се привремене мјере заштите домаћег тржишта могу примијенити.

"БиХ је таквим непримјереним поступањем додатно исказала непоштивање преузетих међународних обавеза према сусједној земљи, која пружа велику подршку БиХ на бројним подручјима сарадње, како билатералне тако и међународне", стоји у хрватској ноти.

Министарство спољних послова и европских интеграција Хрватске сматра да овакво понашање није у духу добросусједске сарадње за коју се обје државе залажу и да ће оставити трајне посљедице на цјелокупне односе двију земаља.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog