Sport

Без мјеста за Хемофарм у новој сезони Евролиге

БАРСЕЛОНА - На састанку власника Евролиге саопштен је списак учесника тог такмичења у сезони 2009/2010 и тимова који ће играти у, по први пут ове године организованим, квалификацијама.


Поред познатих 20 клубова и првака Немачке, која још није добила шампиона, позивница је на основу пласмана у финале Еврокупа додијељена руској екипи Химки из Московске регије, а у квалификацијама ће учествовати осам тимова из Немачке, Француске, Летоније, Белгије, Грчке, Италије и Украјине.

Тринаест екипа играће са А лиценцом, осам са једногодишњом Б лиценцом, Химки са посебном позивницом и остају мјеста за два победника квалификација, која ће попунути побједници двије квалификационе групе са по четри клуба.

Квалификације ће бити одржане пред почетак такмичења а жријеб је заказан за 7. јул.

Учесници Евролиге у сезони 2009/2010

'А' лиценца: Олимпијакос Пиреј, Панатинаикос Атина (Грчка), Макаби Електра Тел Авив (Израел), Лотоматика Рим, Монтепски Сијена (Италија), Жалгирис Каунас (Литванија), ЦСКА Москва (Русија), Реал Мадрид, Регал Барселона, Таукерамика Виторија, Уникаха Малага (Шпанија), Ефес Пилсен Истанбул, Фенербахче Улкер Истанбул (Турска)

'Б' лиценца: Партизан Београд (Србија), Цибона Загреб (Хрватска), Асвел Вилербан (Француска), Бон или Олденбург (Немачка), Армани Џинс Милано (Италија), Лијетувос Ритас (Литванија), Асеко Проком (Пољска), Олимпија Љубљана (Словенија)

'Ц' лиценца: Химки Московска регија (Русија), победници квалификација

Осам тимова учествоваће у квалификацијама, 'вајлд кард' додијељен је екипи Албе, а само ће Француска имати два представника, једног по пласману, а друго јер се Асвел прије неколико сезона одрекао А лиценце, због чега му је било сигурно мјесто у овогодишњим квалификацијама. Будићи да је Асвел овогодишњи шампион Француске, његово мјесто је прослијеђено сљедећем франсцуском клубу.

Треба подсјетити да се пласман у Евролигу одређује по раније утврђеној листи начињеној по однусу снага европских кошаркашких лига (први је шампион Шпаније, затим Италије, Грчке, итд) а уколико клуб који се мјесто добије на основу пласмана има А лиценцу, мјесто у Евролиги добија сљедећи клуб са листе, и тако даље.

Није сигурно да је ово коначан списак учесника, пошто су бар два клуба (Жалгирис и Маруси) најавила банкрот, и њихова учешћа су неизвјесна.

У случају отказа Марусија, отворило би се мјесто квалификационо мјесто за Хемофарм, који је сљедећи клуб на листи (на основу бодовања учинка српских клубова Хемофарм је на другом мјесту).

За подробнију анализу је питање зашто је рејтинг другопласираног и трећепласираног клуба српског такмичења слабији од шампиона Укрјине, Летоније или Белгије, којих се Фронтал.РС дотицао у текстовима о проблемима српског кошракашког такмичења.

Учесници квалификација за Евролигу 2009/2010

АЛБА Берлин (Немачка), Ентент Орлеан Лоаре, Ле Ман Сарт Баскет (Француска), Бенетон Тревизо (Италија), Маруси Коста Кафе (Грчка), Спиру Баскет (Белгија), Вентспилс (Летонија), Азовмаш Мариупољ (Украјина)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog