Svijet

Американци враћају амбасадора у Сирију

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама донио је одлуку да након четири године врати америчког амбасадора у Сирију, јавили су данас амерички медији.


Према писању америчког дневника "Вашингтон поста" високорангирани званичник америчке администрације рекао је да је Стејт департмент синоћ обавјестио сиријског амбасадора у вашингтону Имада Мустафу о Обаминој намјери.

Лист наводи да повратком америчког представника у Дамаск, Обама жели да оствари већу улогу САД у региону пошто покушава да рехабилитује односе Вашингтона са исламским свијетом и арапским Блиским истоком.

"У нашем је интересу да имамо амбасадора у Сирији", рекао је званичник америчке администрације.

Сиријски амбасадор у Вашингтону је поздравио одлуку о повратку америчког дипломатског представника како би се повећао дијалог међу главним играчима на Блиском истоку.

Према јављању америчких медија, званично саопштење о повратку амбасадора у Сирију биће објављено током ове седмице, али да на ту функцију још нико није именован.

Вашингтон је 2005. године повукао свог амбасадора из Сирије у знак протеста због убиства бившег либанског премијера Рефика ал Харирија. Сирија негира било какву умијешаност у Хариријево убиство.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog