Svijet

Ахмадинеџад Обами: Не мијешај се у наше ствари

ТЕХЕРАН - Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад позвао је данас предсједника САД, Барака Обаму, да се не мјеша у унутрашња питања Ирана, након што је шеф Бијеле куће изразио "ужас и бијес" због постизборног насиља.


Обама је осудио насиље иранских власти над демонстрантима који оспоравају резултат предсједничких избора одржаних 12. јуна.

"Обама је погрешио када је изговорио те ријечи и наше питање је зашто је упао у ту замку и рекао исте ствари које је говорио и његов претходник на тој функцији Џорџ Буш. Желите ли да са Ираном разговарате тим тоном? Ако је то ваш став, о чему ћемо онда разговарати", упитао је Ахмадинеџад, који је, према званичним резултатима, однио убједљиву побиједу на изборима.

Обама је 23. јуна у најоштрије интонираном коментару стања у Ирану, рекао да свијет жали за губитком "невиних живота" и да је "ужаснут и бијесан" због пријетњи, пребијања и хапшења.

Понашање иранских власти Обама је назвао неправедним и одлучно одбацио оптужбе о страном мјешању у иранска унутрашња питања.

Опозиција је дан после гласања почела серију протеста широм Ирана, а до сада је у сукобима демонстраната полиције и наоружаних група блиских властима, према званичним подацима, погинуло 17 лица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog