Društvo

У случају Чекуа, политика превагнула над правом

БЕОГРАД - Пуштање бившег команданта ОВК Агима Чекуа из притвора у Бугарској показало је да је и овог пута политика превагнула над правом, чак и када су у питању кривична дјела ратних злочина, геноцида који не застарјевају, оцијенило је Министарство правде Србије.


Министар правде Србије Снежана Маловић рекла је да бугарске власти нису званично обавијестиле ово министарство о разлозима за пуштање на слободу Чекуа, као ни о чињеници да ли је донијета одлука поводом захтјева за његову екстрадицију.

Она је додала да је Министарство правде Србије доставило бугарским правосудним органима, уз захтјев за изручење, сву неопходну документацију, као и сва додатна појашњења о надлежности суда који је донио наредбу о расписивању потјернице за Чекуом, бившим премијером привремене владе Косова и Метохије и једним од команданата тзв. Ослободилачке војске Косова.

И државни секретар министарства правде Србије Слободан Хомен сматра да је одлука бугарских власти да пусте из притвора бившег премијера Косова Агима Чекуа политичка одлука.

Хомен је рекао да је "политика још једном однијела превагу над међународним правом" и подсјетио да је Чеку оптужен за кривична дјела ратних злочина која не застарјевају.

Хомен је увјерен да ће Чеку, "прије или касније бити доступан српским правосудним органима".

"Министарство чека званично обавештење Министарства правде Бугарске о разлозима пуштања Чекуа", рекао је Хомен и додао да је информација о томе да је Чеку пуштен на слободу дошла од Интерпола.

Бугарски Окружни суд у Ћустендилу донио је јуче пресуду о пуштању из притвора бившег премијера Косова Агима Чекуа, који је ухапшен у уторак увече на основу Интерполове потјернице, на захтјев Србије, на бугарско-македонској граници.

Његовом пуштању на слободу претходило је рочиште на коме је суд разматрао захтјев тужилаштва да притвор Чекуу буде продужен до 40 дана.

Медији у Софији су јавили да Чеку неће моћи да напусти територију Бугарске 40 дана, због тога што је то рок у коме се разматра захтјев за екстрадицију.

Чеку је пред Тужилаштвом за ратне злочине у Београду, по командној одговорности оптужен за ратне злочине које је извршио над Србима и другим неалбанским становништвом на Косову.

Чеку се терети за убиство 669 Срба и 18 других неалбанаца, што се квалификује као геноцид.

Ово је четврто хапшење Чекуа на основу потјернице српског Интерпола - прије Бугарске то се десило у Словенији, Мађарској и Колумбији, али он досад није изручен властима у Београду.

Београд је раније упутио захтјев бугарским властима да бивши командант ОВК буде изручен Србији.

Србија и Бугарска потписале су 2005. године билатерални споразум о међусобној сарадњи у борби против свих облика тешког криминала, који подразумијева и изручење особа осумњичених и оптужених за тешке злочине, због чега бугарско правосуђе није могло да експресно ослободи Чекуа, како је то урадила Словенија, на примјер.

Због поступка који се против њега води у Србији, Чеку је задржаван и одмах ослобађан из притвора у Словенији и Мађарској, док је из Колумбије протјеран.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog