Društvo

Недостатак правих пројеката на истоку РС

БАЊА ЛУКА - Посланик СНСД у Народној скупштини Републике Српске Перица Рајчевић изјавио је да новац за развој источног дијела Српске није проблем, већ добри пројекти у које би био утрошен.


Рајчевић је рекао да је Фонд за развој источног дијела РС адреса на којој могу бити ријешени одређени проблеми и да се они и рјешавају.

Према његовим ријечима, до сада су стизале понуде само за инфраструктурне пројекте, које је требало осмислити на институтима и који свима боду очи, али када су у питању развојни пројекти, који би требало да се резултују враћањем средстава, иницијатива са истока скоро да није ни било.

"Чињеница је да се у посљедњих 10 година десио егзодус становника из источног дијела, одакле су прије свега отишли најквалитетнији и најспособнији, а остала је структура старијег становништва и необразованог, које није у стању да изњедри праве развојне пројекте који би се резултовали кроз нова запослења, повећане инвестиције и друго", сматра Рајчевић.

Он је упитао шта са истоком, научити човјека да пеца рибу или му сваки дан давати рибу, што у другом случају не би био развојни програм већ социјална помоћ.

"Ресурси у источном дијелу РС нису адекватно искоришћени, а један од примјера јесте и рента за производњу електричне енергије, коју убиру поједине општине на истоку", рекао је Рајчевић за "Фокус" .

Он је оцијенио потпуно неоправданим оптужбу да је Бањалука приграбила сва средства, која се сливају у РС.

"Примјера ради, у посљедњих шест година у Гацко је, само на основу ренте за производњу електричне енергије отишло 25 милиона КМ", навео је Рајчевић и нагласио да је ријеч о великим средствима, поготово ако се има у виду да у општини Гацко не живи више од 10 000 становника, а да у том граду, примјера ради, још нису ријешена питања канализације и водовода.

Рајчевић пита гдје су отишла та средства и да ли су, уопште, одређене општине у стању да располажу одређеним ресурсима, који су им дати.

"С друге стране, води се кампања којом се траже додатна средства, а не користе се праве шансе. Појединци добрим пројектом сматрају причу шта би било добро да се уради за неки крај, без конкретних параметара и показатеља", рекао је Рајчевић и додао да је потребно сложити листу приоритета што, како је рекао, нико на истоку РС одавно није урадио.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog