Društvo

Глухаковић: Отворити лабораторију по ЕУ стандардима

БАЊА ЛУКА - Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да БиХ мора што прије да добије верификовану лабораторију која ће бити оспособљена да даје декларације за домаће производе да испуњавају стандарде ЕУ.


"Ми немамо сертификоване лабораторије и то је проблем наших прозвођача када извозе у земље окружења, земље Европске уније, ЦЕФТА, на свјетску берзу", изјавио је Глухаковић.

Он је поручио да је постојање овакве лабораторије потребно и због детаљне контроле свега што се увози у БиХ и оцијенио да је "БиХ велики контејнер када је ријеч о квалитету робе".

"Оно што није квалитетно и не одговара европским стандардима, не треба ни да улази у БиХ. Треба да буде прекинута досадашња пракса да прозиводи буду контролисани тек када уђе у земљу", рекао је Глухаковић.

Глухаковић је рекао да проблем представља и функционисање јединственог тржишта, односно јединственог економског простора, јер не постоје контролни органи на међуентитетским граничним линијама.

"Имамо контролне механизме на нивоу државе, али по дубини имамо локалне инспекцијске контроле", рекао је Глухаковић и додао да постоји и огроман број илегалних граничних прелаза на којима улази роба на граници са Србијом, Хрватском и Црном Гором.

Он је истакао да инспекцијски органи у РС раде коректно у постојећем капацитету, посебно на контроли прехрамбених и других производа.

"Видјели смо шта нам се дешава са робом из Кине, увозом кинеских лутака... На граници се може и мора много више урадити. Прозводи не смију да уђу у РС или ФБиХ док не дођу резултати анализе", каже Глухаковић.

Говорећи о усвајању закона о заштити домаће производње на нивоу БиХ, Глухаковић је рекао да предлагач закона треба да каже да ли ће његовим доношењем произвођачи у РС имати проблема, како да се одбране од конукренције, како да пласирају своје производе и по којим цијенама ће они сада бити, да ли ће бити конкурентни на тржишту.

"Интересује нас и колико ће производи које увозимо из земаља у окружењу бити скупљи на просторима РС и Федерације БиХ. Ако немају квалитетну рачуницу, онда смо направили себи медвјеђу услугу и имаћемо проблем са земљама у окружењу. У супротном су у праву", рекао је Глухаковић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog