Društvo

Западни Балкан главни пут дроге

ПОДГОРИЦА - Регион западног Балкана је и даље главна рута за транспорт хероина из Азије према земљама Европске уније, док званични подаци за Црну Гору указују на пораст криминала повезаног за трговином дрогом, пише подгорички дневник „Дан".


Позивајући се на податке које је објавила Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (УНОДЦ), лист наводи да је у Црној Гори током 2005. године почињено 355 кривичних дела повезаних са дрогом (поседовање и злоупотреба наркотика), односно 58 одсто од укупног броја.

У 2006. години, прецизира се, почињено је 438 дела која су повезана са дрогом, што је чинило 73 одсто укупног броја криминалних радњи које су регистроване те године на територији Црне Горе.

У извјештају УНОДЦ-а се наводе подаци за дјела која се тичу директно шверца дроге.

Према тим подацима, током 2005. године у Црној Гори су извршена 294 кривина дела повезана за диловањем дроге, што је чинило 48 одсто од укупне цифре регистрованих дјела.

Указује се да је у 2007. години забиљежено 549 кривичних дјела у вези са трговином дрогом у Црној Гори, што је чинило 92 одсто од укуног броја криминалних радњи.

Према извештају УНОДЦ-а, који је у Вашингтону званично представио директор Канцеларије УН Антонио да Коста, упозорено је да „балканска рута" опстаје из године у годину као једна од кључних дестинација за шверц дроге у Европу.

Аутори анализе су, додаје се, указали да балканске земље, Црна Гора, Србија, Албанија, БиХ, Македонија, Турска, Грчка и Хрватска представљају и даље један од главних извора хероина за западну Европу, док је нарочито погођена Њемачка, јер 73 одсто хероина у тој држави потиче из балканских земаља.

„Канцеларија је потпуно свјесна опасности коју данас представља међународна наркомафија. Наша процјена о вриједности тржишта наркотика у свету за 2005. годину је шокирала јавност, а први смо упозорили на опасност рута које се стварају у источној и западној Африци, Карибима, али и на подучју Балкана", наводи се у уводној ријечи аутора извештаја.

Указује се да постоје информације да се у балканским земљама узгаја опијум (који се користи за производњу хероина), али општи је закуључак да то није у великом обиму.

Ипак, истиче се, не постоји прецизна анализа, па за 2008. годину нема конкретних података о стварној димензији овог проблема.

Лист наводи да је Црна Гора поменута као део „балканске руте" (чине је углавном земље бивше СФРЈ), која, након што хероин из средње Азије дође до Турске, почиње у Бугарској, а завршава се у Словенији.

Регион западног Балкана, према процјенама аутора из УНОДЦ-а, годишње је транзит за 80 тона хероина из средње Азије који путује за западну Европу.

Као могући разлог томе наводи се добра организована трговина, која се, како се наводи, ослања на корупцију на високом нивоу, а и сам регион је, додаје се, близу коначног одредишта.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog