Društvo

Влада ФБиХ испунила услове за стенд-бај аранжман

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић рекао је да је Влада Федерације БиХ испунила услове за стендбај аранжман са ММФ, али је сад потребно да ова одлука прође парламентарну процедуру.


"Влада ФБиХ је испуњавањем услова из члана четири, односно смањењем гранта за инвалиднине и добитнике ратних признања за десет одсто у укупној маси у односу на планирана средства за ову годину, испунила услове за стендбај аранжман са ММФ. Надам се да ће ФБиХ успјети да постигне договор са социјалним партнерима и да ће остати на снази оно што су усвојили", рекао је Џомбић новинарима у Бањoj Луци.

Он је нагласио да би након тога требало обавијестити представнике ММФ о испуњењу услова да би се могао одржати борд директора и одобрити прва транша.

"Након тога, опет имамо један тежак задатак. То значи да све оно што смо усвојили на сједници Владе треба да потврдимо кроз парламентарну процедуру. Рок за усвајање ребаланса закона свих које смо преузели као обавезу је крај августа, јер представници ММФ далазе у септембру и октобру на ревизију. Уколико све буде усвојено како смо написали у писму намјере ићи ће реализација друге транше и наставак стендбај аранжмана", рекао је Џомбић.

Уколико би се десило да одлука федералне Владе не прође парламентарну порцедуру и на тај начин не испуни услове из писма намјере, РС има резерве и сопствене потенцијале да превазиђе недостатак проихода у 2009. и 2010. години.

Џомбић је додао да би се у том случају дио приватизационих прихода морао бити усмјерен и привремено искоришен на недостатак прихода, како би се на тај начин задржала макроекономска стабилност и стабилност у извршењу буџета у наредне двије године.

Влада ФБиХ је на јучерашњој ванредној сједници утврдила Приједлог закона о платама и накнадама које немају које немају карактер плата запослених у институцијама Федерације БиХ, кантона, градова и општина те палтама и накнадама ванбуџетских фондова и институција чији је оснивач Федерација БиХ.

Чланом четири овог закона дефинисано је да се висина текућег гранта за трансфер за инвалиднине и добитнике ратних признања смањује у укупној маси за десет одсто у односу на планирану ставку у буџету за ову годину.

Смањења се не односе на поједине исплате корисницима права.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog