Društvo

КБЦ Бања Лука: Урађено 2.500 катетеризација срца

БАЊА ЛУКА - На Одјељењу за инвазивну кардиоваскуларну дијагностику, на бањалучком Клиничком центру, за двије године урађено је 2.500 катетеризација срца са коронарографијом, око 420 перкутних интервентних процедура и 45 акутних инфаркта миокарда.


Начелник Клинике за кардиоваскуларне болести Марко Шобот рекао је да је ова клиника једна од најмлађих у Клиничком центру Бања Лука.

"Овдје радимо најсавременије методе лијечења болести срца и крвних судова, какве су коронарографија, инвазивне кардиолошке терапије, дилетације и имплантације стента, прочишћавање коронарних крвих судова и слично", изјавио је новинарима Шобот на данашњој прослави поводом двије године рада ове клинике.

Он је додао да је неопходно размишљати о градњи центра за кардиохирургију, чиме би се заокружио процес лијечења срца у Републици Српској, јер тренутно 30 одсто кардиоваскуларних пацијената одлази на лијечење у иностранство.

Шеф Одјељења интервентне кардиологије Небојша Милановић рекао је да се годишње на овом одјељењу излијечи више од 600 акутних срчаних удара.

"Пацијенте који дођу у року шест часова од настанка срчаног удара, више не лијечимо лијековима, већ их директно шаљемо у салу за катетеризацију, гдје рјешавамо проблем зачепљених крвних судова", објаснио је Милановић.

Он је додао да због све већег броја пацијената, стручњаци на Одјељењу инвазивне кардиологије дуже вријеме изводе комплексне интервенције као што су лијечење вишесудне коронарне болести.

"Планирамо да до краја године уведемо и нове дијагностичке методе, прије свега интравскуларно мјерење протока и интравскуларни ултразвук", поручио је Милановић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog