Društvo

Случај ''Крајина Борац'': ОХР хитно да преиспита одлуке Уставног суда

БАЊА ЛУКА - Правобранилаштво Републике Српске затражило је од OХР хитно ванредно преиспитивање одлука Уставног суда БиХ да усвоји апелације "Малбашић компани" из Бање Луке и "Трговина Борац" из Травника, јер од тога, како је наведено, зависи да ли ће доћи до рушења усвојеног и извршеног концепта приватизације у БиХ.

У допису који је прослијеђен и Уставном суду БиХ наводи се да те одлуке Уставног суда БиХ крше и права приватизације која су разграничена између ентитета.

"Уставни суд БиХ у наведеним апелацијама дефинитивно није примјењивао обавезујући Оквирни закон о приватизацији предузећа и банака у БиХ. Прекршене су и обавезујуће одлуке високог представника које су биле у форми закона, а забрањивале су продају друштвене, односно државне имовине у вријеме и на начин како су то радили апеланти", наведено је у допису који је потписао правобранилац РС Слободан Радуљ.

Фирма "Трговина Борац" из ФБиХ је продала "Малбашић компани" имовину чији је власник предузеће "Крајина Борац", а да је ту имовину Влада РС приватизовала у складу са законом.

"Крајина Борац" је добила све судске процесе у РС у вези с тим, а Уставни суд БиХ усвојио је спорне апелације. Прије тога, премијер РС Милорад Додик упозорио је на те пропусте високог представника Валентина Инцка. OХР је упутио мишљење Уставном суду, али безуспјешно.

Портпарол OХР Марио Бркић изјавио је да је OХР доставио Уставном суду БиХ своје правно мишљење у вези са овим случајевима, али је, како је рекао, Суд одлучио како је одлучио.

"Ми никада не коментаришемо судске пресуде. Кад је ријеч о реаговању ОХР, никада унапријед не спекулишемо о евентуалним потезима високог представника", навео је Бркић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog