Društvo

БХРТ: Потрошено пет милиона КМ више у односу на план

САРАЈЕВО - Предсједавајући Управног одбора Радио-телевизије БиХ Никола Деретић изјавио је да је током 2007. и 2008. године за програмске потребе потрошено пет милиона КМ више у односу на план, док радницима није исплаћено око 3,5 милиона КМ за социјално и пензионо осигурање.

Деретић је рекао да је управо директор БХТ Миленко Воћкић, који је поднио оставку, планирао буџет за програм и све што је тражио у свом мандату је и добио.

"У првим изјавама за медије покушавао сам колегијално тражити оправдање за оставку Воћкића. Сада сам увјерен да његова оставка и неаргументоване оптужбе на рачун Управног одбора немају часне намјере. Несхватљив недостатак самокритике открива његове особине, због којих је добро за БХРТ што одлази. Јавност треба да зна да је управо он планирао буџет за програм, све што је тражио добио је и у његовом мандату. Управо због тога требало би да се запита има ли и његове кривице у чињеници да радницима није уплаћено око 3,5 милиона за социјално и пензионо осигурање", нагласио је Деретић.

Сталне Воћкићеве изјаве да није могао учинити више, јер постоји лимит за генералног директора 10.000 КМ, а све преко тога одобрава Управни одбор, Деретић је назвао бесмисленим нагласивши да оне имају неку другу позадину.

"Он упорно избјегава да каже да је то законска одредба. Подсјећам га да је и у оквиру тако `ригорозног лимита` недопустиво много прекорачен план програмских трошкова. Морао је да уђе у дубљу анализу структуре и количине нарученог програма који је приказан у његовом периоду. Он зна зашто није имао храбрости да то учини. Очекујем да ће поднијети извјештај прије него што оде", рекао је Деретић за "Независне новине".

Он је истакао да би план консолидације пословања за БХРТ требало да буде урађен заједно са РТВ ФБиХ, јер постоје милионска дуговања у овим емитерима.

"Управни одбор БХРТ-а је, консултујући се са пословодством, закључио да је најбоље рјешење да иста консултантска кућа уради план мјера економске консолидације за оба јавна сервиса у Сарајеву. Већ смо контактирали нови Управни одбор федералне РТВ да на конститутивној сједници прихвате нашу иницијативу о расписивању заједничког тендера", нагласио је Деретић.

Према његовим ријечима, без плана консолидације оба емитера врло је мали ефекат да сама БХРТ улази у такву активност.

"Познато је да Федерална РТВ дугује БХРТ-у више милиона КМ, да оба емитера имају огромне акумулиране дугове и да су им пословне активности међусобно врло повезане и условљене", објаснио је предсједавајући Управног одбора БХРТ.

Говорећи о могућем генералном штрајку радника који најављује један од синдиката који окупља највећи број запослених у БХРТ-у, Деретић је рекао да причу Синдиката о штрајку слуша више од годину дана.

"Мислим да су због политизације и различитих утицаја на поједине представнике синдиката такве активности смишљено заустављане како би се тежиште осуда пребацивало на Управни одбор БХРТ-а. Вријеме је све разоткрило. Они који су стварали проблеме одлазе, али их је још много унутар колектива. Штрајк је постао бесмислен самом чињеницом да Синдикат није прихватио упозорења Управног одбора у старту, те, као и ми, притискао бивши менаџмент да се адекватним мјерама суочи" , закључио је Деретић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog