Društvo

Нова косовска историја и османлијско благостање

БЕЧ - Привремени органи самоуправе на Косову и Метохији желе, уз помоћ докумената бившег Османског царства, да пишу сопствену историју, пренијела је аустријска новинска агенција АПА.


Директор државног архива у Покрајини Јусуф Османи је приликом посјете Турској рекао да историја Балкана није написана на основу „правих" докумената,

„Желимо да се вратимо правим документима, која приказују стварну историју", нагласио је Османи.

Према Османију, тренутна историја приказује Османско царство на Балкану као окупаторе.

„Ми имамо петодеценијску заједничку историју. Желимо историју која показује да је османско царство Балкану донијело благостање", казао је Османи.

Космет, један од дијелова српске царевине, пао је под власт Турака послије пораза војске кнеза Лазара Хребељановића, у којој су поред босанских биле и албанске хришћанске велможе, на Видовдан (28. јуна) 1389. на Косову пољу.

Турци су управљали Косметом од 1455. до 1912. године када је у покрајину током Првог балканског рата ушле ослободалачке војске Србије и Црне Горе.

Османи је оцијенио да је највећи проблем власти у покрајини сада да пронађу довољно експерата за османлијско доба.

Државни архив Турске већ је организовао тромјесечни курс за косовске експерте за османске документе.

Османи је, приликом посјете Анкари, замолио за наставак курсева језика и најавио да ће османлијски ускоро бити предмет за будуће архиваре на Универзитету Косова.

Државни министар Турске Фарук Челик обећао је подршку, указујући да су Османлије за вријеме своје владавине на Балкану поштовали вјеру и језик свих народа.

Турска је била једна од првих земаља у свеијту која је признала једнострано проглашену независност Космета.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган је у петак присуствовао у сјеверној Албанији свечаном отварању аутопута који ће ту земљу повезивати са Косметом и у чијој је изградњи учествовао Америчко-турски конзорцијум „Бехтел-Енка".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog