Društvo

У сриједу статусна конференција о Караџићу

ХАГ - Статусна конференција у поступку против бившег предсједника Републике Српске, Радована Караџића, биће одржана у сриједу, 1. јула у Хашком трибуналу.


Жалбено вијеће је најновијим одлукама одбацило Караџићеве жалбе којима је он оспоравао закључке претресног вијећа да се његови приговори на облике одговорности, за пропуст, специјалну намјеру и командни положај, не могу разматрати као оспоравања надлежности суда.

Жалбено вијеће се позвало на раније одлуке у предметима против генерала Војске РС, Здравка Толимира, и генерала Хрватске војске, Анте Готовине, када је установљено да су "модалитети одговорности правна питања о којима се даље може расправљати током суђења" и да она не утичу на надлежност суда.

Претресно вијеће би требало ускоро да донесе одлуку по Караџићевом захтјеву за одбацивање оптужнице, чији је основ споразум са америчким дипломатом, Ричардом Холбруком.

Караџић је тражио да буде одржана расправа о доказима, на коју би било позвано 18 свједока који су својим писаним изјавама већ потврдили да је у јулу 1996. године, са Холбруком постигнут споразум о имунитету за Караџића.

Оптужница терети Караџића за двоструки геноцид 1992. и 1995. године, за прогоне, истребљења, убиства, депортације и присилно пресељење, незаконит напад на цивиле и узимање више од 200 припадника УН за таоце и живе штитове, у мају 1995. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog