Društvo

Главаш има пријаву и у БиХ

БЕОГРАД - У Тужилаштву БиХ добро скривена у нечијој фиоци већ осам мјесеци стоји кривична пријава против хрватског генерала Бранимира Главаша и још 28 хрватских држављана за злочине почињене на подручју Брода и Дервенте у БиХ током 1992. године над српским цивилима .


У Тужилаштву БиХ је потврђено да постоји кривична пријава против Главаша, али "нису хтјели да објасне када би он могао бити приведен због саслушања и зашто након скоро два мјесеца, колико је Главаш у БиХ, ова пријава није јавно објелодањена".

Према незваничним информацијама у Тужилаштву БиХ, ово би тужилаштво ипак требало по хитном поступку у наредних неколико дана да покрене истрагу против Главаша, јер је притисак међународне заједнице на Тужилаштво у "случају Главаш" огроман.

Кривична пријава против Главаша и других генерала и ратних политичара из Хрватске предата је Хашком трибуналу у мају 2002. године, а у септембру 2008. године враћена је у Тужилаштво БиХ, након што су истражиоци Хашког трибунала спровели истрагу и утврдили да постоје елементи за подизање оптужнице.

Сва документација је у септембру прошле године уступљена Тужилаштву БиХ на даље процесуирање, али још није ништа урађено.

Бањолучки адвокат Предраг Радуловић потврдио је да кривичне пријаве против Главаша за злочине над српским цивилима на подручју Брода и Дервенте из 1992. године дефинитивно постоје и да их је он лично писао.

"Ја сам лично написао и поднио кривичну пријаву у којој се спомиње и Бранимир Главаш, а у сарадњи са породицама погинулих и несталих цивила општине Брод. То се десило у мају 2002. године", навео је Радуловић.

Он је додао да кривична пријава има 670 страница и око 5 000 разних докумената, а у уводном дијелу пријаве јасно се наводи улога руководства Хрватске и њихових генерала, међу којима је и Главаш, за злочине на подручју Брода и Дервенте.

У кривичној пријави, у којој се Главаш налази на петом мјесту, наводи се да су осумњичени од броја А.1 до броја А. 29 били не само инспиратори и организатори злочина, већ и наредбодавци, те да се не може одвојити одговорност појединаца из политичких структура власти од одговорности извршилаца злочина.

Та су лица "својим пропагандним иступима, отвореним позивањима на линч грађана српске националности, наређењима и одобравањима злочина, починили су геноцид, саучесништво у геноциду, убиство, злочин против човјечности, истребљење, кршење закона и обича

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog