Svijet

Хондурас: Војни удар, полицијски час и легалитет пред Конгесом

ТЕГУСИГАЛПА - Вршилац дужности предсједника Хондураса Роберто Мичелети увео је полицијски час у земљи, само сат након што је преузео ову функцију. Он је на конференцији за новинаре рекао да је полицијски час уведен за јуче и данас навече од 21:00 до 6:00 часова ујутро.


У свом говору пред Конгресом, који је дочекан аплаузом, Мичелети је рекао да он није презео власт "под срамним плаштом државног удара".

"Војска је поступила у складу са Уставом", рекао је Мичелети и додао да је он преузео дужност апсолутно легалним путем.

Бивши предсједник парламента ступио је на дужност након што је војска збацила лидера Мануела Зелају и пребацила га у Костарику.

Уклањање Зелаје са положаја предсједника услиједило је након спора у вези са најављеним уставним промјенама.

Зелаја, који је на власти од 2006. године, планирао је референдум који би му омогућио продужење четверогодишњег предсједничког мандата.

Гласачка мјеста за референдум требала су бити отворена јуче, али је војска умјесто тога упала у предсједничку резиденцију и одвела Зелају ван земље. Збацивање Зелаје осудили су регионални сусједи, САД и УН.

У међувремену, у Тегусигалпи присталице Зелаје поставили су барикаде док су војници размјештени на кључна мјеста.

Конгрес ће радити у истом саставу до 27. јануара када истиче мандат Зелаје, а предсједнички избори заказани су за 29. новембра, на којима ће се кандидовати и Мичелети.

И Конгрес и правосуђе успротивили су се референдуму на којем су требале бити озваничене уставне промјене.

Тензије око овог питања ескалирале су посљедњих неколико дана, а војска је одбила да помогне у припремама за референдум.

Зелаја је рекао да је његово збацивање „завјера веома прождрљиве елите која жели да земља буде изолована у екстремном сиромаштву".

Он је апеловао на грађане да се одупру онима који су га уклонили са власти, а у Никарагви се састао са регионалним лидерима.

Конгрес је саопштио да су изгласали његово уклањање због "сталних кршења Устава и закона без обзира на одлуке правосудних органа".

Уклањање Зелаје са власти изазвало је критике широм Латинске Америке и свијета.

Организација америчких држава одржала је ванредан састанак док је генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао на "поновно постављење демократски изабраних представника земље".

Амерички предсједник Барак Обама апеловао је на грађане Хондураса да "поштују владавину закона", а званичник Стејт дипартмента рекао је да је Америка признала Зелају као летигимно изабраног предсједника.

Европска унија позвала је хитно враћање уставном систему.

У међувремену, венецуелански предсједник Хуго Чавез окривио је „царство Јенкија" за дражвни удар у Хондурасу и запријетио војном акцијом уколико амбасадор његове земље буде нападнут.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog