Društvo

Радуловић потврдио да је предата пријава против Главаша

БАЊА ЛУКА - Бањолучки адвокат Предраг Радуловуић потврдио је да је још 2002. године Хашком трибуналу предао кривичну пријаву против Бранимира Главаша за ратне злочине почињене над српским цивилима у Босанском Броду и Дервенти 1992. године.


Радуловић је рекао да су четири представника Хашког трибунала 2002. у Босанском Броду од њега преузела кривичну пријаву против Главаша, која садржи 600 страница и више од 5.000 различитих докумената, фотографија, изјава свједока, видео доказа о злочинима почињеним над Србима, разне документе Хрватске војске, преостале након повлачења из општине Брод, као и записнике о постојању логора за Србе на подручју Брода.

Он је рекао да је кривична пријава против Главаша са свом документацијом прошле године из Хага службеним путем уступљена на даље процесуирање Тужилаштву БиХ, које, "нажалост, до сада ништа није учинило по том случају".

„Поставља се питање зашто Тужилаштво БиХ не саслуша Главаша на околности ове кривичне пријаве у ситуацији када је он сада доступан правосудним органима БиХ", истакао је Радуловић.

Главаш је осуђен пред Жупанијским судом у Загребу на десет година затвора, због ратних злочина почињених у Осијеку 1991. године.

Након изрицања пресуде исте вечери побјегао је у БиХ гдје је послије неколико дана подигао личну карту БиХ која му је издата у Грудама, гдје су му рођени родитељи.

Данас је објављено да у Тужилаштву БиХ, добро скривена у нечијој фиоци, већ осам мјесеци стоји кривична пријава против хрватског генерала Бранимира Главаша и још 28 хрватских држављана за злочине почињене на подручју Брода и Дервенте у БиХ током 1992. године над српским цивилима.

У Тужилаштву БиХ је потврђено да постоји кривична пријава против Главаша, али "нису хтјели да објасне када би он могао бити приведен због саслушања и зашто након скоро два мјесеца, колико је Главаш у БиХ, ова пријава није јавно објелодањена".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog