Društvo

Случај ''Корићанске стијене'': Иванковић признао кривицу

САРАЈЕВО - Дамир Иванковић признао је данас пред Судом БиХ кривицу за учешће у злочину почињеном на Корићанским стијенама 1992. године, те се обавезао да ће се извинити жртвама и свједочити о осталим злочинима почињеним на овом подручју.


Суд БиХ ће споразум о признању кривице који је оптужени Иванковић склопио с Тужилаштвом БиХ разматрати након што он свједочи против осталих оптужених за злочин на Корићанским стијенама, преноси Балканска истраживачка мрежа.

Иванковић би требало да свједочи сутра, до када Тужилаштво БиХ треба да "предузме одређене радње" јер је оптужени изјавио да је његова породица изложена пријетњама.

Иванковић је склопио споразум о признању кривице с Тужилаштвом БиХ 22. јуна, признајући своју улогу у злочину почињеном 21. августа 1992. на Корићанским стијенама када је убијено око 200 цивила из Приједора и околине.

Споразумом о признању кривице Иванковићу је запријећена казна затвора од осам до 15 година.

Он се обавезао да ће свједочити у свим предметима у вези са злочинима почињеним током 1992. на подручју Приједора, Травника, тадашњег Скендер-Вакуфа, као и у осталим предметима о злочинима који су се догодили од 1992. до 1995. године.

За злочин на Корићанским стијенама 1992. године Тужилаштво БиХ терети и Зорана Бабића, Гордана Ђурића, Милорада Радаковића, Милорада Шкрбића, Љубишу Четића, Душана Јанковића и Жељка Стојнића, бивше припаднике Станице јавне безбједности Приједор и интервентног вода тадашње милиције.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog