Društvo

Штрбац: Очекујемо да Тужилаштво саслуша Главаша

БАЊА ЛУКА - Шеф Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да очекује да ће Тужилаштво у БиХ саслушати Бранимира Главаша у вези са кривичном пријавом за ратни злочин почињен 1992. године над српским цивилима у Босанском Броду и Дервенти.


"Може се очекивати да Тужилаштво БиХ реагује и узме у рад кривичну пријаву против Главаша, посебно ако се има на уму чињеница да је хашко Тужилаштво дало сагласност да се она уступи на даље процесуирање у БиХ", рекао је Штрбац, коментаришући кривичну пријаву против Главаша коју је 2002. године бањолучки адвокат Предраг Радуловић предао Хашком трибуналу, чије је Тужилаштво прошле године уступило на даље процесуирање Тужилаштву БиХ.

Штрбац је навео да није искључено да Тужилаштво за ратне злочине Србије прузме овај случај ако се на њега оглуши Тужилаштво БиХ, по узору на случајеве "тузланска колона и "Добровољачка", с обзиром да, према закону Србије, има надлежност за процесуирање ратних злочина на подручју цијеле бивше СФРЈ.

Бањалучки адвокат Предраг Радуловић потврдио је да је још 2002. године предао Хашком трибуналу кривичну пријаву против Бранимира Главаша за ратне злочине почињене над српским цивилима у Босанском Броду и Дервенти 1992. године.

Главаш је осуђен пред Жупанијским судом у Загребу на десет година затвора, због ратних злочина почињених у Осијеку 1991. године.

Он је након изрицања пресуде исте вечери побјегао у БиХ и послије неколико дана подигао је личну карту БиХ која му је издата у Грудама, гдје су му рођени родитељи

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog