Društvo

Ослобођен Ферид Хоџић

САРАЈЕВО - Судско вијеће донијело је ослобађајућу пресуду бившем команданту Територијалне одбране /ТО/ Власеница Фериду Хоџићу који је оптужен за злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима од маја 1992. године до фебруара 1993. године на подручју општине Власеница, саопштено је из Балканске истраживачке новинарске мреже (БИРН).


Предсједавајући Судског вијећа Тихомир Лукес образложио је да су докази Тужилаштва БиХ, који говоре о командној одговорности оптуженог Хоџића, били "нејасни, збуњујући и често конфликтни".

"Тужилаштво није показало потребни однос `надређени - подређени` између оптуженог Хоџића и чувара у логору `Штала`, као ни особа које су улазиле у тај логор и вршиле злочине над затвореницима и цивилима. Стога, Суд је донио једину могућу одлуку ослобађајући Хоџића навода оптужбе", појаснио је Лукес.

Према његовим ријечима, неспорно је да је у том периоду постојао логор "Штала" у коме су се налазили српски цивили али, како је навео, "Тужилаштво није изнијело нити један доказ како је наређење за затварање лица у логор издао Хоџић".

Лукес је додао да, при оцјени изведених доказа, Суд "није био стању" уопште да утврди под чијом је командом био логор "Штала", те да ли је у то доба на подручју Церске, гдје се налазио, постојала јединствена команда.

"Јасно је да су неки свједоци ословљавали оптуженог с `команданте`, али је јасно да су и друге тако ословљавали. Суд не може утврдити ко је био врховни командант на подручју Церске - ако је то неко и био - у вријеме релевантно за оптужницу", закључио је Лукес.

У оптужници се наводи да је Ферид Хоџић у периоду од маја 1992. године до фебруара 1993. године, као комантант ТО Власеница, наредио да се цивили српске националности и ратни заробљеници, припадници Војске Републике Српске, незаконито лише слободе и затворе у логор "Штала" у засеоку Роваши у општини Власеница.

Српски цивили и ратни заробљеници су у том логору седам мјесеци држани у нехуманим условима и били изложени нечовјечним поступању војника ТО Републике БиХ, наводи се у оптужници.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog