Republika Srpska

ИРБ: Слабо интересовање за кредите

БАЊА ЛУКА - Инвестиционо-развојна банка Републике Српске запримила је од оснивања до данас само 16 захтјева за кредите за почетне пословне активности (стартап), иако је каматна стопа далеко најповољнија на тржишту.


Од наведеног броја, само три захтјева долазе из источног дијела РС, док је одбијен само један захтјев, а један је подносилац сам повукао документацију.

Игор Бајић, из Службе за односе с јавношћу ИРБ, рекао је за да банке не запостављају источни дио РС, као што се то у јавности неријетко спомиње, већ да грађани немају интереса за том врстом кредитирања.

Директор Економског института у Бањој Луци Душко Јакшић истакао је да интереса за кредите за почетне пословне активности има, али да је проблем у томе што се много људи не сналази при подношењу захтјева.

Он сматра да Агенција за развој малог и средњег предузетништва треба да ради на едукацији људи на подношењу захтјева комерцијалним банкама преко којих се упућују средства ИРБ.

Бојић каже да је ИРБ током прошлог мјесеца одржала неколико презентација грађанима и да су као резултат тога од 16 захтјева за стартап, четири поднесена током овог мјесеца.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа РС Слободан Марковић рекао је да је број од 16 захтјева катастрофално мали, али да Агенција ради на томе да се тај број знатно повећа.

Он сматра да велики проблем представља чињеница да се кроз пласман средстава ИРБ путем комерцијалних банака, које преузимају сав ризик на себе, банке ограђују гаранцијама, хипотекама и осигурањима, што младим потенцијалним бизнисменима отежава приступ кредитима.

"У ЕУ је очекивани успјех новог предузећа да преживи прву годину 50 одсто, што значи да су ти људи већ у старту суочени с тим да је шанса пола - пола да неће преживјети прву годину", каже Марковић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog