Republika Srpska

Србија: Индустријска производња мања за 19,5 одсто негу у мају 2008

БЕОГРАД - Индустријска производња у Србији је у мају мања за 19,5 одсто него у истом мјесецу прошле године - саопштено је данас из Републичког завода за статиститку.


У поређењу са прошлогодишњим просјеком производња је у мају била мања за 18,5 одсто. Индустријска производња је од јанаура до краја маја смањена за 18,1 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Прерађивачка производња у мају је пала за 23,3 одсто у поређењу са прошлогодишњим периодом, док је у сектору вађења руде и камена пад био 8,8 одсто, а у производњи и дистрибуцији електричне енергије, гаса и воде 3,6 одсто.

Производња трајних производа за широку потрошњу мања је за 42,7 одсто, нетрајних производа за 9,3 одсто, а енергије за 3,5 одсто.

Највећи утицај на пад индустријске производње у мају имала је производња основних метала, хемикалија и хемијских производа, прехрамбене робе, намјештаја, електричних машина и апарата.

Пад индустријске производње, кад се изузуме утицај сезоне, у мају је био 16,4 одсто, у поређењу са прошлогодишњим просјеком. У прерађивачкој индустрији пад је био 19,5 одсто.

Кад се укључи производња малих предузећа, које Републички статистички завод прати на одређном узорку, индустријска производња је у мају ове године мања за 18,3 одсто, у односу на прошлогодишњи просјек, а прерађивачка индустрија за 18,4 одсто.

Инфлација је у Србији у јуну била 0,4 одсто, а раст цена у првих шест мјесеци ове године достигао је 9,1 одсто, објавио је Републички завод за статистику.

Малопродајне цијене робе и услуга у јуну су биле за 9,8 процената веће него у истом мјесецу прошле године (годишња инфлација). Завод је навео да је у јуну цијена робе повећана за 0,5 одсто, док су услуге поскупиле за 0,3 одсто.

Цијене пољопривредних производа биле су ниже за 6,4 процената, што је посљедица сезонског снижења цијена поврћа, воћа и рибе.

Највише су поскупили индустријско непрехрамбени производи - за 1,3 одсто, на шта је највише утицао раст цијена деривата нафте.

Цијене индустријских прехрамбених производа и пића у просјеку су повећане за 0,7, односно 0,8 одсто, док су цијене дувана остале непромијењене.

Животни трошкови у Србији у јуну су били за 0,1 одсто већи него у мају, у првих шест мјесеци 6,9 одсто, а годишњи раст трошкова живота достигао је 7,8 процента.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog