Društvo

Чеку у Приштини

ПРИШТИНА - Бивши командант ОВК Агим Чеку, који је прошле седмице на основу потјернице Интерпола ухапшен у Бугарској, стигао је данас на Косово, јавили су приштински медији.


Бугарски Окружни суд у Ћустендилу донио је 25. јуна пресуду о пуштању из притвора Чекуа, који је ухапшен у уторак, 23. јуна, на основу Интерполове потјернице, на захтјев Србије, на бугарско-македонској граници.

Почетком маја, Чеку је због Интерполове потјернице ухапшен и убрзо затим протјеран из Колумбије, гдје је боравио на међународној конференцији о демилитаризацији герилских формација.

Чеку је 2003. и 2004. године хапшен и у Словенији и Бугарској, али је на захтјев, прво УНМИК-а, а затим и САД и Европске уније, пуштан из притвора, прије него што је његово евентуално изручење Србији уопште дошло на дневни ред.

Власти Србије оптужиле су Чекуа још 2000. године за серију ратних злочина које је ОВК починила у вријеме када је он командовао герилским формацијама, укључујући убиство 669 Срба и 18 неалбанаца, као и мучење и више од 500 отмица.

Косовске власти су након четири хапшења Чекуа и сличне ситуације у којој се нашао и некадашњи политички лидер ОВК, а садашњи премијер Косова Хашим Тачи упутиле писмо свим чланицама Интерпола, тражећи да се убудуће игноришу такве потјернице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog