Društvo

Влада РС: 1,3 милиона КМ годишње за вјерске објекте

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске издваја годишње више од 1,3 милиона КМ за вјерске заједнице у РС, за обнову порушених, те изгредњу нових богомоља - рекао је Јово Турањанин, директор Секретаријата за вјере РС.


"Према Српској православној цркви, Католичкој цркви, Исламској вјерској заједници и Јеврејској заједници настојимо да имамо једнак однос, поготово у времену послије рата, када је престало рушење и почела обнова вјерских објеката. Буџет Секретаријата је 1,3 милиона КМ годишње, али Влада РС издваја много више новца за све четири конфесије", истакао је Турањанин за.

Он је као најзначајније пројекте Владе РС навео обнову Саборне цркве у Мостару, разорене 1992. године, обнову Ферхатпашине џамије и изградњу Јеврејског центра у Бањој Луци.

Говорећи храму Христа Спаситеља у Бањој Луци, Турањанин је рекао да је обнова ове светиње у облику у којем је постојала до Другог свјетског рата вратила срце и душу Бањој Луци и цијелој РС.

Директор Секретаријата за вјере РС је подсјетио да је на инсистирање премијера РС Милорада Додика недавно одржан донаторски ручак за обнову самостанске цркве Светог Анте Падованског на Петрићевцу, те да је Влада са милион КМ помогла пројекат обнове ове цркве, разорене 1995. године.

Турањанин је рекао да на нивоу Федерације БиХ, а ни на нивоу Савјета министара БиХ, не постоји државни орган који би се искључиво бавио питањем односа између вјерских заједница.

"Ако немате легитимну институцију која би се бавила вјерским заједницама, онда је немогуће имати увид у то шта други ентитет чини. У појединим мјестима у ФБиХ почиње изградња цркава, а у неким мјестима православни вјерници не могу се ни надати обнови", рекао је Турањанин.

Он је подсјетио да није испоштована одлука коју је Влада БиХ 1991. године донијела у вези са враћањем зграде Српске богословије у Сарајеву Српској православној цркви, а у којој се сада налази Економски факултет.

"То само говори да на другој страни нема добре воље да се неке ствари ријеше", истакао је Турањанин.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog