Republika Srpska

Чаушевић: Нове акцизе - 300 милона КМ додатних прихода

САРАЈЕВО - Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић тврди да неће бити малверзација у вези са плаћањем нових, повећаних акциза и истиче да би, према процјенама, примјеном новог закона, који ступа на снагу данас, требало да годишње буде обезбијеђено 300 милиона КМ додатних прихода.Он је прецизирао да ће повећане акцизне стопе годишње обезбиједити додатних 180 милиона КМ, док ће посебна такса на гориво, која ће бити кориштена за аутопутеве, донијети још 120 милиона КМ годишње.


"Не очекујем никакве проблеме у примјени Закона о акцизама. Урађен је правилник који додатно разрађује процедуре регистрације и наплате акциза на робу која је опорезована овом врстом пореза", рекао је Чаушевић.

Он каже да су порески обвезници дужни да попишу све залихе и да у року од 10 дана плате разлику између досадашње и повећане акцизе на кафу, цигарете и гориво.

"Малверзације се неће догодити, јер су сви порески обвезници дужни да попишу залихе и пописне листе доставе УИО БиХ. Потом су дужни да у року од 10 дана плате разлику између досадашње и нове акцизе, а такву робу ће моћи продавати у наредних шест мјесеци. То значи, не само да држава неће бити оштећена, него ћемо у наредних 15 дана имати прилив додатних средстава, јер ће порески обвезници морати платити ову разлику на робу коју су набавили, те веће акцизе на робу коју ће тек набавити", рекао је Чаушевић.

Чаушевић истиче да Управа не може утицати на то да ли ће нова акциза на гориво, по којој се на литар горива плаћа додатних 10 фенинга, узроковати ланчана поскупљења осталих роба и услуга и додаје да се ентитетска министарства са дистрибутерима могу договорити да не дижу цијене горива.

Чаушевић је истакао да Управни одбор УИО тек треба договорити модел расподјеле прихода од таксе за гориво, који ће бити уплаћивани на посебан подрачун.

"Сигурно је да се неће примјењивати модел расподјеле који важи за остале индиректне порезе јер је ово нешто потпуно друго. Ради се о такси која ће се трошити искључиво за једну намјену, а то је градња путева", рекао је Чаушевић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog