Svijet

Путиново ЊЕТ коцкарницама

МОСКВА - Послије двије деценије слободног рада руских коцкарница, премијер Владимир Путин затвара казина - симбол сјаја и претјеривања руског економског бума заснованог на нафти.То је дио кампање Кремља да очисти земљу предуго задивљену играма на срећу и заузда ту дјелатност која важи за расадник корупције и организованог криминала.


Влада је наредила да се затворе сва казина и друге коцкарнице, а коцкање је од ограничено на свега четири посебне области, раштркане по Русији, већином хиљадама километара од Москве.

Негативна страна салда на државној страни су милијарде долара које су пристизале у буџет од пореза на коцку, и чак 400.000 људи који усред економске кризе остају без посла када коцкарнице затворе врата.

Власници коцкарница кажу да је затварање изненадно, али закон о коцки који то предвиђа је донијет још 2006. године. Многи су сумњали да ће икада бити примјењен.

После пропасти СССР-а, коцка је експлозивно расла од 1991. године, а годишњи обрт коцкарница је процијењен на 3,6 милијарди долара.

Уз, за многе неукусне демонстрације богатсва и моћи, коцкарнице су важиле са стјециште криминалаца, доносећи потпуну пропаст обичних играча које „није кренуло" и њихових породица.

Апарати за коцку су доспјели свуда: у бакалнице, на жељезничке и аутобуске станице, чак и у болнице.

Коцка је затровала и дипломатске односе - с Грузијом чији су држављани имали велики проценат „индустрије коцке" у Русији.

Међутим, кладионице остају ван домашаја закона о коцки. Њихови власници и хиљаде клијената се сада пребацују на покер на Интернету који је званично сврстан у - спорт.

Оштар противник коцке, градоначелник Москве Јуриј Лушков је изјавио агенцији Итар-Тас да је затражио одлуку Владе и о забрани клубова за покер и коцку на Интернету.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog