Svijet

ЕУ дозволила продају ружног воћа након 20 година

БРИСЕЛ - Воће и поврће неправилног и чудног облика након 20 година забране враћа се у продавнице земаља ЕУ, јер нови пропис, који данас ступа на снагу, дозвољава његову продају.


Kомесар за пољопривреду и сеоски развој, Маријан Фишер Бел, рекла je да "1. јул означава повратак кривих краставаца и квргавих шаргарепа на полице супермаркета".

Она је истакла да Европска комисија не жели да се сличне ствари рјешавају на нивоу ЕУ, те да ове промјене значе да ће потрошачи имати најшири могући избор.

Новим прописима, које је Европска комисија одобрила у децембру прошле године, укидају се трговински стандарди за 26 врста воћа и поврћа, чиме престаје важност прописа ЕУ којима су одређени величина и облик тих производа, укључујући краставце, диње, гљиве и бијели лук.

Укидање претјераних стандарда дио су напора Европске комисије за поједностављање прописа и смањење бирократије, чиме ће се смањити количина одбачених производа и омогућити потрошачима шири избор.

Трговински стандарди остају на снази за десет врста воћа и поврћа, укључујући јабуке, јагоде и парадајз, али ће се ти производи моћи продавати у продавницама ЕУ, без обзира на величину и облик, све док су прописно обиљежени.

Примјера ради, јабуке које не одговарају стандардима могу се продавати уколико се на њима налази етикета "производ намијењен преради", или слично томе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog