Društvo

Срби злочинци у читанкама холандских гимназија

БЕОГРАД - У Холандији професори уче гимназијалце на часовима матерњег језика и књижевности, како су Срби злочинци и мучитељи дјеце.


У уџбенику за други разред, уврштен је одломак из књиге "Жигосан", проалбанског писца из САД, Алисе Мед, у којем је представљена фикционална прича о томе, како српски војници албанском дјечаку урезују на груди крст са четири оцила, а текст почиње тезом како су српски војници окупирали Косово.

Послије одломка слиједе питања у вези са текстом, на које је једна ученица Српкиња одбила да одговори и о овоме је обавијестила мајку, која је узбунила читаву српску дијаспору у Холандији.

Српска православна црква у Ротердаму саопштила је да "скаредни" текст "Жигосан" код дјеце "недвосмислено буди и шири мржњу према српском народу и сије сјеме зла".

"Веома смо повређени и постајемо све неспокојнији сазнавши чему се подучавају младе холандске генерације. Сматрамо и доживљавамо ову индоктринацију као грубу повреду нашег личног и националног достојанства. Нисмо заслужили да будемо жигосани и сатанизовани ни појединачно, ни као народ", истиче свештенство СПЦ из Холандије.

Срби у Холандији упутили су петицију холандском министру просвјете против овакве садржине уџбеника. Незванично се сазнаје да ће Амбасада Србије упутити писмо холандском министру просвјете, у којем ће тражити повлачење текста из уџбеника, а његову копију послаће и холандском Министарству спољних послова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog