Republika Srpska

Акцизе неће утицати на цијене хране?

БАЊА ЛУКА - Генерални секретар Покрета потрошача Републике Српске Драгован Петровић изјавио је данас да ступање на снагу Закона о измјенама и допунама закона акцизама БиХ, којим се уводи додатна акциза на гориво, не би требало да има утицаја на цијене прехрамбених производа.


"Ако се то питање посматра са аспекта цијене транспорта, не би требало по том основу да дође до корекције цијена прехрамбених производа", рекао је Петровић.

Он је навео да фактички није ни тренутак да дође до корекција цијена прехрамбених производа, с обзиром да су у посљедње вријеме биле доста стабилне, те да би и трговци требали водити рачуна да платежна моћ потрошача пада и да велики дио рестриктивније троши новац.

Петровић је као аргумет да не би требало доћи до корекције цијена, нарочито пољопривредних производа, навео и тај што је Влада РС обезбједила регресирано гориво и ђубриво за прољећну сјетву.

Он је рекао да је и требало да се уведу акцизе на цигарете и да то Покрет потрошача РС подржава, те сматра да не треба давати ни подстицаје пољопривредним произвођачима дувана, због штетности пушења по здравље.

Према његовим ријечима, акцизу на кафу није требало уводити, јер њу највише конзумира дио становништва лоше платежне способности.

Закон о измјенама Закона о акцизама ступио је данас на снагу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog