Svijet

Израел одбацио извјештај Амнести интернешнела

ЈЕРУСАЛИМ - Израел је данас одбацио извјештај организације "Амнести интернешнел" у којем су оружане снаге те земље оптужене да су у Појасу Газе починиле ратни злочин, истичући да је палестинска милитантна група Хамас изманипулисала ову организацијау за заштиту људских права.


"Ставови изражени у овом извјештају указују на то да је `Амнести интернешнел` подлегао манипулацијама терористичке организације Хамас", наводи се у саопштењу израелске војске.

"Амнести интернешнел", чије је сједиште у Лондону, оптужио је израелске оружане снаге за ратне злочине наводећи да су користили цивиле, укључујући и дјецу као људски штит и да су током офанзиве покренуте у децембру прошле године спроводили окрутне нападе на цивиле.

Израел је извјештај назвао "неуравнотеженим" и оцијенио да представља "искривљен поглед на законе рата који нису у складу са правилима које спроводе демократске државе у борби против тероризма".

Израелске оружане снаге истичу да су у извјештају "Амнести интернешнела" игнорисани покушаји војске да што је могуће више заштите цивилно становништво и да су због тога у борбама против терориста, који су дјеловали из густо насељених области, користили напредну технологију.

"Амнести интернешнел" наводи да нису пронађени докази да су припадници Хамаса користили цивиле као људски штит, али да су израелске снаге приморавале палестинске породице да остану у собама својих кућа док су остатак објекта користили за снајперске положаје.

Више од 1.400 Палестинаца и 13 Израелаца погинуло је током масивне офанзиве коју је покренуо Израел као одговор на ракетне нападе палестинских милитаната.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog