Svijet

Свињски грип учествује на Вимблдону

ЛОНДОН - Најмање три тенисера, који учествују на турниру у Вимблдону, заражени су вирусом новог грипа типа А /Х1Н1/ . Заражени су играчи, који су релативно непознати широј јавности, и учесници су такмичења у дубловима.


Тенисери обољели од вируса Х1Н1 су Американац Тревис Паро и два Словака - Михал Мертинак и Филип Полашек. Словаци су цимери у хотелу у Лондону док је Паро партнер у игри дублова са Мертинаком.

Према писању локалних медија, од одређеног броја дјечака и дјевојчица, који скупљају лоптице затражено је да остану код куће, јер су и код њих примијећени симптоми слични Х1Н1.

Два дана након што је објављен први извјештај о могућој појави вируса на турниру званичници Вимблдона послали су кући још 28 чланова пропратног особља за које се сумња да имају симптоме грипа.

Према подацима Свјетске здравствене организације /СЗО/ широм свијета вирусом је заражено 70 000 људи, док је пријављен и први случај отпорности Х1Н1 на лијек "тамифлу" који је до сада употребљаван за санацију вируса.

Институт који се бави крвним серумима и њиховој терапеутској употреби у Данској саопштио је да заражена жена, код које је примијећена отпорност на "тамифлу" више не болује од Х1Н1.

Швајцарска компанија "Роше" која производи "тамифлу" саопштила је да је отпорност пацијента у Данској на лијек појединачан случај.

Организатори тениског турнира у Вимблдону саопштили су да ће такмичење бити настављено.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog