Društvo

Нестао ЦЕФТА споразум?

БИЈЕЉИНА - Нешто више од годину дана од потписивања нестао је Споразум о слободној трговини између држава средње Европе (Цефта) који се налазио у Министарству иностраних послова БиХ.


До овог сазнања дошло се када је предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Илија Филиповић затражио од овог министарства да му достави текст Споразума о Цефта .

Филиповић је написао жалбу Уставном суду БиХ због тога што сматра да је Закон о заштити домаће производње, који је донио парламент БиХ, управо супротан Цефти која је ступила на снагу 22. новембра 2007. године.

Ни данас није јасно је ли тај споразум ступио на снагу, а очекује се да ће након захтјева за привременом мјером обуставе увођења царинских оптерећења Уставни суд донијети тумачење о закону и његове супротности са Цефтом која има приоритет у односу на домаће законодавство.

Ако Уставни суд утврди да Закон није споран са одредбама међународног споразума, очекује се да ће Хрватска и Србија покренути спор у оквиру Секретаријата Цефте који се налази у Бриселу.

Судећи по томе да је и нестанак службеног Дејтонског споразума остао на нивоу скандала не треба очекивати да ће у БиХ било ко да одговара због нестанка Споразума о Цефта.

Цефта је саставни дио Споразума о стабилизацији и придруживању, који за БиХ има посебну важност и представља први озбиљнији корак на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, а који је потписан 16. јуна прошле године.

У случају да све дипломатске акције не успију против Србије и Хрватске биће у примјени пуна царинска стопа на пољопривредне производе, што би их могло довести до поскупљења до 70 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog