Društvo

Оружане снаге спремне за природне непогоде

БАЊА ЛУКА - Оружане снаге БиХ спремне су да у случају природних непогода у сваком тренутку притекну у помоћ цивилним властима у билом којем дијелу БиХ и зато су у љетном периоду организована 24-часовна дежурства посада хеликоптера, изјавио је данас командант бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране бригадир Зоран Дуновић.


Дуновић је рекао да је данашња показна вјежба у касарни "Крајишких бригада" у Залужанима код Бањалуке, коју су извели припадници бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране ОС БиХ, планска активност чији је циљ увјежбавање радњи и поступка посаде хеликоптера и учесника вјежбе ради превентивног дјеловања на спречавању пожара на теренима неприступачним за возила.

Он је новинарима рекао да је у вјежби пружања подршке цивилним властима у случају природних непогода - пожара учествовало пет хеликоптера типа "газела", "УХ1Х" и хеликоптери "МИ-8", нагласивши да су хеликоптери исправни, јер су претходно прошли ремонт у Украјини.

Дуновић је додао да су припадници ове бригаде прошле године провели 50 часова у акцијама гашења пожара у Херцеговини.

Командант Оперативне команде Оружаних снага БиХ генерал-мајор Анте Јелеч навео је да су припадници Оружаних снага БиХ спремни да помогну цивилним структурама власти у случају елементарних непогода, несрећа и пожара, те да су припадници бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране ОС БиХ успјешно завршили обуку.

Одговарајући на питање да ли су Оружане снаге БиХ спремне за НАТО вјежбу "Здружени напор 2009", која ће бити одржана у септембру у касарни "Козара" у Бањалуци, Јелеч је потврдио спремност ОС-а БиХ да се ова вјежба у потпуности реализује према планираној динамици.

Он је рекао да су студенти бањалучког Универзитета, према неким анкетама, исказали заинтересованост за ову војну вјежбу НАТО-а.

Руководилац данашње вјежбе пуковник Јанко Петрушић рекао је да ова вјежба гашења пожара са комбинацијом извлачења повријеђеног представља круну у смислу обуке чланова посада хеликоптера, које су потпуно оспособљене за гашење пожара у БиХ по НАТО стандардима.

Вјежби су присуствовали и бригадни генерал Стаменко Новаковић, командант Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ, и командант Команде за подршку Оружаних снага БиХ бригадни генерал Мирсад Гутић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog