Svijet

ФБИ: Садамово "оружје за масовно уништење" - варка за Иран

ВАШИНГТОН - Бивши ирачки предсједник, Садам Хусеин, вјеровао је да је Иран значајна пријетња по Ирак и радије је оставио отворену могућност да посједује оружје за масовно уништење, него да се помисли да је рањив, наводи се у документима Федералног истражног бироа, са којих је скинута ознака "повјерљиво" о испитивањима бившег ирачког лидера.


"Хусеин је вјеровао да ће Ирак изгледати слабо у очима непријатеља, посебно Ирана", наводи специјални агент ФБИ, Џорџ Пајро, у биљешкама о разговорима са Садамом у јуну 2004. године о оружју за масовно уништење.

У извјештају се наводи да је Хусеин вјеровао да је Ирак угрожен од других земаља у региону и да је због тога морало изгледати као да посједује средства за одбрану.

Према извјештају ФБИ, који је објављен јуче, Садам Хусеин је више страховао од тога да ће Иран открити ирачке слабости и рањивости него од реперкусија САД због блокаде повратка инспектора УН, који су у Ираку трагали за наоружањем за масовно уништење.

"Према његовом мишљењу, инспектори УН рекли би директно Ирану гдје могу нанијети максималну штету Ираку", наводи се у документима који су у посједу Националне безбједносне архиве која их је и објавила.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog