Društvo

Скандалозна одлука Интерпола

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да је скандалозна одлука Интерпола да суспендује потјернице у случају "Добровољачка улица" и да то показује да у БиХ постоји бошњачки ланац заштитника оних који су починили злочине над српским цивилима и војницима.


Мајкићева истиче да је овакав потез Интерпола лоша порука за српски народ, "којем, очигледно, није дозвољено да до краја расвијетли злочине почињене над Србима у протеклом рату".

"Овим је јасно стављено до знања цјелокупној јавности да политику није могуће ставити у други план, те да ће право и правда увијек бити у њеној сјени. Исто тако, ово нам је показало да министар безбједности БиХ Тарик Садовић није појединац, већ да постоји цијели бошњачки ланац заштитника оних који су починили злочине над српским цивилима и војницима", рекла је Мајкићева за.

Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да се овим потезом и сам Интерпол сврстао у ред међународних институција које су више него очигледно непријатељски расположене према српском народу.

"Имамо Хашки трибунал, који је ништа друго до класични политички суд, формиран само да би судио Србима. Осим њега, имамо и низ других међународних владиних и невладиних организација, чији је смисао постојања блаћење и сатанизација српског народа", рекао је Јовичић, додајући да је у тој групи сада и Интерпол.

Он сматра да је овај потез побједа Садовића, "који је несумњиво шеф свих полицијских и безбједносних агенција у БиХ, а од сада, очигледно, и главна личност Интерпола".

Према његовим ријечима, више нема потребе да се говори о томе да је Садовић самоиницијативно отишао у Лион, јер је очигледно да је позван у Главни секретаријат да би заједно припремили ову представу.

Јовичић сматра да је Интерполов потез чиста лакрдија и пародија на право и правду, те јасна порука српском народу у БиХ и Србији да њихове жртве, једноставно, никоме нису важне.

Београдски адвокат Бранислав Тапушковић оцијенио је лицемјерним потез Интерпола и повлачење потјерница за више држављана БиХ осумњичених за ратне злочине у Добровољачкој улици.

Он сматра да су и у овом случају на сцени дупли аршини међународне заједнице, "коју, једноставно, није брига за српске жртве".

Према његовим ријечима, поштеније би било да су званичници Интерпола колегама у Србији одмах рекли да не расписују те потјернице, јер никада нико неће одговарати за злочине почињене над Србима.

Он сматра да се процес против осумњичених за злочин у Добровољачкој мора наставити у Београду, без обзира што они неће бити доступни правосуђу Србије.

Србија је у фебруару расписала потјернице за више држављана БиХ који су били у врху власти 1992. године, у вријеме када је почињен злочин над припадницима бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву. Међу лицима с потјернице су и бивши чланови ратног Предсједништва тадашње Републике БиХ Ејуп Ганић и Стјепан Кљујић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog