Društvo

Београд: Пресуда вехабијама

БЕОГРАД - У Специјалном суду за организовани криминал у Београду данас ће бити изречена пресуда групи од 15 вехабија, оптуженим за планирање терористичких акција у Србији, недозвољено држање оружја и експлозива и угрожавање уставног поретка државе.


Пресуда ће бити изречена у 14.30 часова, након годину и по дана суђења.

Током изношења завршних ријечи, Тужилаштво је затражило строге казне за оптужене, истичући да је њихова кривица доказана, али да се не ради о оптужници против ислама и муслимана, него су ова лица, кријући се иза једне велике религије, планирала криминална дјела.

Они су, како је навело Тужилаштво, планирали шире терористичке акције по цијелој Србији, прво у Новом Пазару на џамије, полицијску станицу и убиство муфтије Муамера Зукорлића, а затим и на јавне и културне објекте и стране амбасаде у Београду, као што је Амбасада САД, те зграде Београђанке и Народног позоришта.

Тужилаштво је навело да је ова група, чије су вође били Сенад Рамовић и Исмаил Перентић, који је убијен у полицијској акцији на планини Нинаја код Новог Пазара, судећи по пронађеној огромној количини оружја, санитетског материјала, возила и експлозива и остале војне опреме, била финансирана из иностранства одакле су долазили и налогодавци, чија имена ће вјероватно остати тајна.

Ова група је, како тврди Тужилаштво, контактирала са истомишљеницима из БиХ, односно вехабијама Нусретом Имамовићем из Маоче код Брчког и сада покојним Исметом Баћићем, али и извјесним Ебу Мухамедом из Беча у Аустрији и извјесним студентима из Меке у Саудијској Арабији које су питали за мишљење о убиству муфтије Зукорлића.

Тужилаштво је навело да су појединци из ове групе снимили и филм по узору на бомбаше убице, те да је намјера финансијера из иностранства била да улице у Србији почну да личе на улице какве остају након акције бомбаша самоубица.

Оптужени су у завршним ријечима навели да не прихватају одбрану својих адвоката и да не признају суд Србије, наводећи да њима може судити "само Алах" и да им се суди, јер су муслимани.

Оптужени су Сенад Рамовић, Јасмин Смаиловић, Аднан Хот, Неџад Мемић, Фуад Хоџић, Мирсад Прентић, Ерхан Смаиловић, Сенад Вејселовић, Вахић Вејселовић, Мехмедин Кољши, Хусеин Ћуљак, Албин Пулић, Бекто Мемић, Сафет Бећировић и Дамир Бербо.

Они су ухапшени у двије полицијске акције марту и априлу 2007. године у близини вехабијског кампа на планини Нинаја код Новог Пазара, а у посљедњој од тих акција Исмаил Прентић, који је означен као вођа, убијен је.

Суђење по овом предмету почело је у јануару прошле године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog