Društvo

Форумашке теорије: Четникуша Јадранка Косор

ЗАГРЕБ - Хрватска јавност није одушевљена новим премијером земље Јадранком Косор. На форумима на интернету чак се тврди да је Косорову одгајио „четнички војвода са Папука" Душан Влаисављевић, чија је она наводно рођака по мајчиној линији.


Противници новог премијера истичу да би Јадранка требало да носи презиме Влаисављевић.

- Важно је да се зна да је та особа дијете једног неуспjелог брака, да ју је одгајио четнички војвода са Папука, да и сама иза себе има два пропала брака, да нема диплому правног факултета... Она се, једноставно, појавила на политичкој сцени ниоткуда, без иједне ријечи о својој прошлости - наводи се на хрватским форумима.
Према наводима противника Јадранке Косор, она није родом из Пакраца.

- Јадранка Влаисављевић је из Бучја, познатог четничког легла на Папуку код Пакраца, а које је ослобођено акцијом 123. бригаде ХВ-а за Божић 1991. године - тврде поједини грађани Хрватске, и додају да се Јадранка крстила у католичкој цркви тек 1995. године, кад је ушла у странку ХДЗ.

Појединци тврде да отац Косорове, чије презиме она носи, не признаје ни Јадранку ни њену мајку. На интернет страницама се наводи да је Јадранкина мајка Зорица, дjевојачко Белан, радила као учитељица у Пакрацу - Липику. Њен бивши супруг Косор наводно је био запослен у Служби државне безбjедности, а родом је из места поред Дрниша. Он је прераспоређен на мjесто у Пакрацу, где је упознао Зорицу. Након вјенчања родила се Јадранка, а њени отац и мајка су се преселили у Чаковец.

- Јадранку су оставили код баке, мајчине мајке, и Душана Влаисављевића, који су је одгајали. Косор је, чувши да је Зорица неморална, њу отјерао, оженио се другом женом у Чаковецу и добио сина, Јадранкиног полубрата, којег она као нова министарка није хтјела да прими у кабинет - наводи се на хрватским форумима.

Према наводима друге групе противника Косорове, Душан Влаисављевић је у ствари био невјенчани супруг њене мајке Зорице. Будући да отац Косор није хтио да је призна, Јадранка је, наводно, као средње презиме узела Влаисављевић.

Уједно се помиње да је Косорова ради својих „србо-југославенских корена", као активна чланица Покрета за Југославију 1990, била и у блиској вези са женом Слободана Милошевића, Мирјаном Марковић.

Сама Јадранка Косор у медијима је често причала о свом детињству. Према њеним наводима, као дјевојчица, првих седам година, живјела је с баком Терезијом у Липику.

Мајка и отац, просвјетни радници, добили су посао у Чаковцу, а њу су, као шестомјесечну бебу, оставили баки на чување. Отац је напустио породицу кад је Јадранка имала двије године и до данас није питао за њу. Чак ни након што је она о томе јавно проговорила и готово се расплакала у једној телевизијској емисији.

Косорова је у медијима често помињала своју баку Терезију, која је умрла прије више од 20 година. Причала је да су заједно свашта радиле, али ниједног тренутка није поменула Душана Влаисављевића.

Праве податке о поријеклу Јадранке Косор није могуће провјерити. Наиме, током рата на подручју бивше СФРЈ, сва општинска и црквена документа су спаљена.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog