Svijet

Обама поручио Путину: Хладни рат je завршен

ВАШИНГТОН - Амерички предсjедник Барак Обама рекао је да бивши руски предсједник Владимир Путин и његов насљедник Дмитриј Медведев треба да очекују да ће их подсјетити да је Хладан рат завршен, када оде у своју прву посјету Москви 6. јула.


Само неколико дана пред одлазак у Русију, Обама је рекао је успоставио добре односе са Медведевим али је истакао да је Путин, који је номинално сада премијер, „још увек има доста утицаја" у својој земљи.

„Мислим да би било важно да Путин увиди да је стари хладноратовски приступ Русије у односима са Америком превазиђен и да је дошло вријеме да се крене другим путем. Мислим да Медведев то схвата, а да је Путин једном ногом у старом систему, а другом у новом" , рекао је Обама.

Обама, који ће се у Москви поред Медведева састати и са Путином, је рекао да Медведев разумије али да је потребно додатно убјеђивати Путина да САД желе сарадњу а не „ антагонистичке односе" са Русијом.

Амерички предсједник у недељу треба да крене на пут за Русију,затим на међународни самит у Италији и на први одлазак у Африку у својству предсједника.

Обама је рекао да мисли да са ће он и Медведев моћи заједно да ураде добре ствари и да поставе оквир за споразум о смањењу стратешког наоружања који би довео до смањења броја нуклеарних бојевих глава и на руској и на америчкој страни.

Он је похвалио Москву због сарадње у међународним акцијама убеђивања Сјеверне Кореје и Ирана да одустану од својих нуклеарних програма.

С обзиром на то да је Сјеверна Кореја спровела подземне нуклеарне пробе Уједиње нације су усвојиле „најопсежније санкције" које смо до сада видјели према тој земљи, рекао је Обама.

Он је изразио оптимизам да би могао да добије међународну подршку за још јаче санкције ако Сјеверна Кореја буде упорна и настави да се супротставља међународним захтјевима да демонтира нуклеарно оружје и прекине са његовом производњом.

Говорећи о Авганистану Обама је рекао да намјерава да поново процјени потребу за додатним америчким трупама послије одржавања избора у тој земљи у августу али да вјерује да неће бити потребно веће повећање него што је већ одлучено.

Он је наредио слање 21.000 додатних војника у Авганистан овог лета што ће довести укупан број америчких војника на 68.000 у тој земљи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog