Svijet

Иран не развија нуклеарно оружје

БЕЧ - Будући шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Јукија Амано изјавио је да није видио ниједан чврст доказ у званичним документима ИАЕА да Иран покушава да развије нуклеарно оружје.


То је Аманов први директан коментар о иранском нуклеарном програму од како је потврђен његов избор за новог шефа ове међународне организације.

Шездесетдвогодишњи јапански дипломата Амано ће од 1. децембра, након што његов избор и формално потврди Генерална скупштина ИАЕА, на четири године преузети функцију генералног директора од Мохамеда ел Барадеја.

Упитан какав ће однос имати према земљама као што су Иран и Сирија, Амано је одговорио да „неће бити ни 'благ', нити 'оштар' генерални директор".

„Генерални директор Агенције је независна личност. Наставићу да будем независан од сваке групе и сваког региона", истакао је Амано.

Амано је раније изјавио да су задаци који му предстоје огромни, наводећи да ће ИАЕА настојати да Иран и Сирија примјењују међународне споразуме.

Када је ријеч о нуклеарном програму Сјеверне Кореје, он је казао да су преговори „шест страна" у току, да је дијалог једини пут ка рјешењу и да ће ИАЕА у томе имати важну улогу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog