Društvo

Осуђене новопазарске вехабије

БЕОГРАД - Вођа новопазарских вехабија, првооптужени Сенад Рамовић осуђен је пред Специјалним судом на 13 година затвора због тероризма и недозвољеног држања оружја и експолозива.


Осталих 11 осуђено је на шест мјесеци до осам година затвора, док су двојица ослобођена оптужби.

На по осам година осуђени су Јасмин Смаиловић и Аднан Хот, а на седам година и шест мјесеци осуђен је Фуад Хоџић.

Мирсад Прентић и Ерхан Смаиловић осуђени су на по седам година затвора, док су на по три године осуђени Сенад Вејселовић и Вахид Вејселовић.

На затворску казну од по двије године и шест мјесеци осуђени су Дамир Бербо, Хусеин Чуљак и Албин Пулић, док је Бекто Мемић добио шест мјесеци али је издржао казну.

Оптужби су ослобођени Мехмедин Кољши и Сафет Бећировић.

Приликом изрицања казни предсједник судског вијећа Милан Ранић није поменуо Дамира Бербу, па су извештачи из суда закључили да је ослобођен.

Судија је потом почео да образлаже пресуду, а након пола сата Берба га је прекинуо и питао „Судија, чини ми се да мене нисте поменули", након чега му је Ранић саопштио да је осуђен на двије и по године затвора.

Образлажући пресуду, предсједник судског вијећа Милан Ранић рекао је да је суд пресуду засновао на исказу оптуженог Сенада Вејселовића али и бројним материјалним доказима.

Суд је, како је навео Ранић, утврдио да су они набавили веће количине оружја с намјером да развију страх и несигурност код грађана као и да су били способни за специјална терористичка дејства, противтенковске и противпјешадијске борбе.

Утврђено је да су детаљно планирали убиство муфтије Муамера Зукорлића, напад на џамију у Новом Пазару и на полицијску станицу у том граду.

Судски поступак вођен је против 15 новопазарских вехабија, али је у међувремену поступак против Неџада Мемића раздвојен.

Група је ухапшена 16. марта 2007. године, а суђење је почело 14. јануара прошле године.

Група је, према наводима оптужнице, успоставила блиску везу са истомишљеницима у сусједним земљама и у више земаља свијета са којима су комуницирали непосредно и електронском поштом.

Тужилаштво за борбу против организованог криминала није жељело да коментаришу пресуду која није правоснажна.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog