Svijet

Полиција разбила анти-Г8 демонстрације

ВИЋЕНЦА - На првом већем протесту поводом предстојећег самита Групе осам најразвијенијих земаља света (Г8) у Италији, дошло је до сукоба полиције и демонстраната у Вићенци.

Полиција у опреми за разбијање демонстрација бацала је сузавац на демонстранте како би их спријечила да пређу мост и приближе се америчкој војној бази у граду Вићенца на сјевероистоку Италије.

Демонстранти, од којих су неки носили кациге, покривених лица, бацали су флаше и палили ракете док их је полиција гурала натраг на мост.

Неколико хиљада људи присуствовало је протесту, покренутом против експанзионистичких планова, којима би америчка база у Вићенци постала највећа у Европи, као и против самита Г8, који се од 8. до 10. јула одржава у италијанском граду Аквили.

Лидери из САД, Јапана, Немачке, Француске, Велике Британије, Италије, Канаде и Русије, заједно са представницима водећих економија у успону, разговараће на предстојећем самиту о стању свјетске економије, финансијској регулативи, климатским променама, трговини и развоју.

Премијер Силвио Берлускони ријешен је да избјегне понављање насилних протеста које је бацили сијенку на самит Г8 2001. на коме је Италија била домаћин, када је један демонстрант погинуо, а више претучено.

Организатори самита су саопштили да би избор Аквиле, града који је тешко оштећен у земљотресу у априлу, када је близу 300 људи погинуло, а 60.000 остало без домова, требало да одврати демонстранте од насилних протеста из поштовања према патњама локалног становништва.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog