Svijet

Албански социјалисти пријете протестима због крађе избора

ТИРАНА - Албанска опозициона Социјалистичка партија оптужила је владајућу Демократску партију да је покушала да утиче на бројање гласова прогласивши побjеду прijе него што су пребројани сви гласови с прошлонедељних парламентарних избора.


Социјалисти су запријетили да ће организовати уличне протесте пошто су касно синоћ изборне власти објавиле да су демократе премијера Салија Берише освојили 71 од 140 мјеста у парламенту што је довољно да образују владу.

Албанија је под великим међународним притиском да обезбиједи регуларност избора пошто је претходних шест гласања од пада комунистичког режима 1990. године било обиљежено нерегуларностима.

Изборна комисија поново броји гласове с неколико бирачких мјеста након жалби због неправилности, а социјалисти инсистирају да се не може прогласити да је Деморкатска партија освојила 71 мјесто у парламенту.

Социјалисти су оптужили Беришу да покушава да утиче на изборну комисију.

„Позивам Беришу да одустане од идеје да се намеће албанском народу... осим уколико не жели да се сусретне и суочи с народом на улици", рекао је виши званичник Социјалистичке партије Грамоз Руци.

Посматрачи Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) у прелиминарном извјештају навели су да су уочена побољшања на изборима али и неправилности, премда мање него раније.

Према резултатима који су синоћ објавили представници изборне комисије, демократе су освојиле 46,60 одсто гласова, односно 71 посланичко мјесто, а социјалисти градоначелника Тиране Едија Раме 45,36 одсто гласова, односно 65 мјеста, док је трећа партија Социјалистички покрет за интеграцију.

Бериша је позвао трећепласирану партију да му се придружи у коалицији ако коначни резултати потврде до сад објављене резултате, а лидер те партије, бивши премијер Илир Мета прихватио је позив рекавши да је то у интересу земље.

Рама је реаговао назвавши Мету „Беришином штаком", а споразум „најсрамнијом пијачном трговином у последњих 18 година".

Коначни резултати пребројавања гласова се очекују за неколико дана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog