Republika Srpska

Усорац: Уставни суд ради против пољопрвиредника

БАЊА ЛУКА - Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Владимир Усорац сматра да ће одлука Уставног суда БиХ да привремено обустави примјену Закона о заштити домаће производње у оквиру Споразума Цефта изазвати велику штету пољопривредним произвођачима у БиХ.


"Та одлука је успорила оно што је већ било на видику, а то је да су сусједне земље потписнице Цефте биле спремне за разговор, иако ми не видимо о чему би могли да разговарамо, осим да се у пуном капацитету примјењује Цефта", рекао је Усорац.

Он је навео да су се пољопривредни произвођачи из Српске надали да ће Закон о заштити домаће производње у оквиру Споразума Цефта натјерати сусједне земље да у цјелости примјењују Споразум Цефта, а не да врше дискриминацију, као до сада.

"Ми ћемо затражити састанак са високим представником у БиХ Валентином Инцком, како бисмо му објаснили гдје су пољопривредни произвођачи угрожени, те да он предуземе одговарајуће мјере у овој држави", истакао је Усорац.

Он је додао да се треба запитати каква је то држава у којој предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ тражи укидање Закона који је његов дом донио.

"То нема нигдје у свијету - да примате плату од државе, а да радите за увозне лобије из сусједне државе", закључио је Усорац.

Уставни суд БиХ привремено је обуставио примјену Закона о заштити домаће производње у оквиру Споразума Цефта, а привремена мјера остаће на снази до доношења коначне одлуке Суда у овом предмету.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog