Republika Srpska

Уљана репица одлично родила

ПЕЛАГИЋЕВО - На парцели Пољопривредног добра "Напредак" У Пелагићеву почела је жетва уљане репице на демо огледном пољу укупне површине од осам хектара, а приноси су изнад свих очекивања.


Ове године засијане су три сорте - "Кураж", "Дигер" и "Реми", те један хибрид "Тријангл" познатог њемачког произвођача сјемена "KWS".

"До сада су сорте уљане репице давале принос око 2,5 тоне по хектру, што се сматрало одличним приносом, а овдје видимо да се приноси крећу од 3,5 до четири тоне по хектару, што јасно говори да можемо бити изузетно задовољни", рекао је Бошко Драгојловић, организатор производње уљане репице у предузећу "Пинус про" из Шамца, који је увозник и дистрибутер поменутих сјемена за подручје БиХ.

Он је изразио увјерење да ће Пољопривредно добро "Напредак" крајем августа и почетком септембра, када почиње сјетва уљане репице, одлучити за ова сјемена, те додао да овогодишњи род уљане репице предузеће "Пинус про" из Шамца извози у Словенију, за производњу биодизела.

Зоран Петровић, шеф продаје "KWS" сјемена из Пожеге, који ради анализе приноса на огледном пољу у Пелагићеву, рекао је да су приноси одлични.

"Наш хибрид 'Тријангл' је лидер на тржишту. Препоручујемо пољопривредницима да у сјетви сију око три килограма сјемена по хектру, док остале три сорте треба око четири килограма. Приноси су веома добри, што је јасна порука да ће наша сјемена наћи своје мјесто на тржишту у БиХ", истакао је Петровић.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog